Sunda hus

Sunda hus

När vi säger att vi har sunda hus så menar vi det. Hälsa och inomhuskomfort är högt prioriterat i alla våra hus, oavsett husmodell. Du och dina nära ska ju trots allt tillbringa mycket tid i hemmet, vilket gör att er komfort och hälsa är grunden för vårt uppdrag.

Som seriös leverantör är det vårt ansvar är att se till att du får ett genomtänkt hus, med allt vad det innebär i fråga om rätt material och ett hälsofrämjande tänkande. Vi gör rätt från början, så att du och din familj kan känna er trygga.


Allergivänliga

I XNvillans hus består väggar och tak av trämaterial inifrån och ut, vilket är ett naturligt material som inte avger några emissioner alls. Genom en att husen har FTX-system filtreras pollen, kvalster och andra astmaframkallande och skadliga ämnen bort. Detta skapar ett hälsosamt inomhusklimat, som lämpar sig väldigt väl ifall man är allergiker.


FTX-system

Ventilationen i våra hus är ett FTX-system, en från- och tilluftsventilation. Det är en högeffektiv värmeväxlare som återvinner värmen ur inomhusluften och återför den via den inkommande friskluften. På så sätt blir huset energisnålt samtidigt som det bidrar till en tillfredsställande luftomväxling.

 

Diffusionsöppet

Ett behagligt inomhusklimat uppnås när ett hus ”andas” och fuktigheten ligger relativt jämnt på 50%. Vi har valt bort en diffusionstät konstruktion med plastfolie och mineralullsisolering, och använder istället en diffusionsöppen ångbroms tillsammans med cellulosaisolering. Cellulosa är en naturlig träprodukt som fungerar som en fuktbuffert - ger ifrån sig fukt om den relativa luftfuktigheten är för låg och tar åt sig om den är för hög. Denna process sker helt naturligt eftersom alla naturmaterial eftersträvar jämnvikt.

 

Detta bidrar till att våra hus andas, och risken för fukt- och mögelskador är obefintlig då konstruktionen kan torka åt båda håll.


Cellulosaisolering

Cellulosa är en naturlig produkt som tillverkas i bland annat Sverige genom restprodukter från träindustrin. Att använda cellulosa är därför miljövänligt, men bidrar till ett säkert och hälsosamt hem. Cellulosa som isoleringsmaterial har många fördelar.

Först och främst är det miljö- och hälsovänligt, vilket är viktigt för oss på XNvillan. Sen så är cellulosa är ett tätt material och isolerar effektivt tack vare de enastående låga inre luftrörelserna (naturlig konvektion) i Cellulosan. Enkelt förklarat, stillastående luft är bättre isolerande än luft som rör sig. Det bidrar även till bra isoleringsvärde, värmemotstånd och ljudisolering samt att det brinner inte utan förkolnar och skyddar konstruktionen och dig. 

Cellulosaisolering som är en återvunnen produkt är ett självklart val för oss, då det krävs cirka 8 gånger mer energi att framställa mineralull än cellulosaisolering.


Miljömärkning

Vi strävar alltid mot att våra hus uppfyller de krav och kriterier som de olika certifierings- och miljöbedömningssystem har, exempelvis Svanen, Basta och Sunda hus. Vi möter även de krav som Miljöbyggnad, som ägs och utvecklas av Sweden Green Building Council, har. Det är en svensk miljöcertifiering som verkar för bra miljöer att leva, arbeta och leka i. Miljöbyggnad gör noggranna byggnadskontroller där olika mätinstrument säkerställer energianvändning, innemiljö och material för att byggnaden ska vara bra för dig och miljön.

Vilket avtryck sätter du på miljön?

Är du också mån om miljön? Rätt tankesätt gör skillnad.

XNvillan använder sig av byggmaterial som minimerar Co2-utsläppen, dels genom att använda råspont (riktigt trä) och isolering som är av återvunnen, naturlig produkt. Våra hus drar dessutom omkring 50% mindre energi än Boverkets energikrav.

Vi berättar gärna mer om möjligheterna med XNvillan

Fyll i uppgifterna nedan så kontaktar vi dig.