Vad är ett lågenergihus

Vad är ett lågenergihus

Vi på XNvillan erbjuder ett koncept som inte bara ser till energiförbrukningen i ett hus - vi bygger också på förnyelsebara och ekologiska material.

Lågenergihus

Våra hus uppfyller Boverkets byggregler för energikrav, vilket då är att en byggnad inte får använda mer än ett visst antal kilowattimmar primärenergi per kvadratmeter och år. Gällande energikrav ligger på 55kwh/m2 där då en XNvilla drar cirka 50% mindre energi än det kravet.

Väggar och tak isoleras med cellulosa, vilket gör klimatskalet både fuktsäkert och sunt. Våra hus har en högeffektiv till- och frånluftsventilation som tar tillvara på den varma frånluften och samtidigt skapar ett komfortabelt boende genom en förvärmd tilluft. Uppvärmning sker med liten mark-/bergvärmepump via golvvärmen.


Passivhus

Våra passivhus bygger på samma koncept som våra lågenergihus. Ett passivhus är enkelt förklarat ett energisnålt hus som återanvänder energi istället för att låta den gå förlorad. Byggstandard för ett passivhus är energieffektivt, komfortabelt, ekonomiskt och samtidigt miljövänligt. För att få till ett passivhus krävs det att många yttre och inre egenskaper faller på plats. Som bland annat husets placering i förhållande till väderstreck, antal fönster och sammanlagda ytor i huset.

XNvillan är certifierad passivhusdesigner och hos PHI (Passivhusinstitutet) finns det över 20.000 byggda passivhus som referens och ett certifieringssystem med allt från byggkomponenter till projektörer. Vi är även medlem i Feby (Forum för Energieffektivt Byggande), vilket är den svenska tolkningen för hur passivhus ska byggas.

Våra passivhus har miljösmarta och hälsosamma passivhuskomponenter. Bland annat FTX-system som styr ventilationen, en diffusionsöppen konstruktion samt isolerar väggar och tak med cellusosa. Läs mer om detta under ”Sunda hus”.

Kontakta oss för mer information om passivhuskomponenter och vad vi kan leverera till just ert unika hus.

Nollenergihus och Plusenergihus

För att klassas som ett nollenergihus ska byggnaden, utöver att uppfylla kraven för ett passivhus, inte använda mer energi under året än vad som själv tillförs. Energitillförseln kan då vara genom solvärme, värmepump och solceller.

Sedan finns något som heter plusenergihus. Även här ska en byggnad först uppfylla kraven för ett passivhus, men sedan i motsats till nollenergihus är plusenergihus en byggnad som producerar mer energi än vad det gör av med.

Åsaliden - en av Sveriges första Plusenergihusvillor

I samarbete med Växjö Energi var vi med och skapade Sveriges första Plusenergihusvilla. Huset finns på Åsaliden i Växjö och är ett 180 kvadratmeter trivsamt trähus, modernt, men i gammal stil. Vid första anblicken. Låt oss titta närmare.

Åsaliden är en traditionell mangårdsbyggnad med faluröd panel och vita knutar. Här är varje detalj, från grund till nock, genomtänkt, för att vara så miljösmart som möjligt. Åsaliden är ett miljösmart typhus. Jo, det är sant! Det bästa vi har kunnat klura ut, till en vettig ekonomi. Ett zero-carbone och plusenergihus.


Den ekonomiska grunden

Vi vet idag att konventionella material oftare används av ekonomiska skäl, än av miljö- och hållbarhetsskäl. Med vår lösning når vi en vettig ekonomi, men får ett hus som är vackert, miljövänligt, hälsosamt - och hållbart över tid. Allt materal kommer från leverantörer i närområdet. Det är också bra miljöekonomi.


Husgrunden

Grunden är förenklat en betongram, dräne­rad med grus och fylld med den ekologiska markisoleringen Hasopor. Ett slags lite sega kulor av återvinnet, skummat glas, som är kapillärbrytande, långlivade och återvinningsbara. Isoleringen är lättbearbetad. Den hälls helt enkelt på plats och kulorna packas sedan något.

Den något högre kostnaden för materialet, vinner man tillbaka i arbetstid, jämfört med konventionell cellplast (en slags frigolit), som behöver skäras, fogas och skarvas för att passa.

Ventilation och värme

Den kluriga ventilationen styrs av närvaron av människor i huset. Sensorer mäter hur många som är hemma samt koldioxidhalten i luften. Man kan enkelt säga att ventilationen ökar ju fler som är hemma samtidigt.

När huset sedan är tomt, går ventilationen ner i grundläge, vilket sparar både el och värme. Ventilationsaggregatet är försett med den effektivaste värmeväxlare som finns på marknaden idag. Det betyder att värmen i frånluften återvinns optimalt.
Ventilationen i kombination med det optimerade värmesystemet kan användas med en mångfald miljösmarta värmekällor, till exempel fjärrvärme, solfångare, bergvärme eller vattenmantlad kamin. gör att huset alltid har frisk luft och skön värme, men samtidigt inte spiller minsta KWh i onödan.

Värmecirkulationssystemet är lika intelligent som ventilationen och håller inte bara rätt temperatur utan optimerar också automatiskt vilken värmekälla som för stunden är mest ekonomisk/effektiv.


Väggar

I ett hus med äkta trästomme tar vi tillvara en mycket gammal svensk tradition. Trä isolerar helt naturligt. Med vår moderna kunskap om hur köldbryggor ellimineras, tillsammans med en miljö och människovänli isolering av antingen återvunnet tidningsapper ­el­ler­ ren fårull, får vi en riktigt skön, varm vägg, som de frostigaste vindar inte rår på. ­Ytterpanelen är från Nybroföretaget Bitus, tryckimpregnerad med linolja och färgpigment och extremt hållbar i för­hållande till målat virke.

Hustänk förr och nu

Tänk dig känslan av att kliva in i ett riktigt gediget gammalt hus. Naturliga material som sten och trä har åldrats vackert med huset och ger det en alldeles särskild charm.

Det känns som huset alltid har funnits. Det är vackert placerat på tomten, känns tryggt och hemtrevligt. Doften av såpa och kanske nybryggt kaffe och hembakt pepparkaka finns i luften, för att den som bor där har nog ro i skälen för att ta sig tid med sådant. Brasan sprakar i vardagsrummet och det känns bara lugnt och hemtrevligt.

Tänk dig sedan att du upptäcker att köket är helt modernt. Fast det inte såg ut så vid första ögonkastet. Att det finns golvvärme i det stilfulla badrummet, fastän den gamla viktorianska inredningen signalerar något annat. Att kaminen i vardagsrummet är vattenmantlad, så att all myseldning blir miljösmart ickefossil tillskottsvärme och bidrar till ekonomisk uppvärmning av huset. Särskilt vintertid.


Intelligent styrning

Att ventilationen är styrd och filtrerad, så att luften alltid är fräsch och fri från pollen eller andra föroreningar som kan vara skadliga för allergiker, men ändå tar tillvara på värmen i utluften. Diskmaskinen, torkskåpet och tvättmaskinen går dessutom på fjärrvärme. Kanske hade du blivit lite förvånad om vi hade tagit med dig till det väl dolda teknikrummet och hade berättat att du just nu är i ett Zero-CO2 och plusenergihus som har möjlighet att generera värme i retur till värmeverket.

I rummet finns exempelvis intelligent styrning av värmesystem, larm, elcentral, övervakning av solceller, luft- och vattencirkulation. Kanske finns här hypersnabbt bredband, och smart elektronik för automatisk styrning av ljus och ljudsystem i hela huset, om du som beställt huset är teknikintresserad.

Är du en person som gillar det långsiktiga? Som har hjärta för både det vackra och det funktionella? Föredrar du naturliga material, när de inte ger avkall på energisnålt och ­bekvämt. 


Återvinningsbara material

Vi har tagit vara på det bästa i gammal svensk husbyggartradition. Och lagt all vår kraft och kunskap i att sålla fram de smartaste tekniska och materialmässiga lösningarna som finns idag, för att ditt hus ska bli både vackert, skönt att bo i - och miljövänligt. Vi bygger hus som håller värdet. Som ­håller länge. Och som om de behöver rivas, är byggt av återvinningsbara material, som exempelvis trä, sten och glas. Tänk om vi i Småland vore först med att bygga sådana här hus!

Vi tror inte på en mörk framtid. Vi tror den är grön. Låter det som ett hustänk som passar?

Välkommen till XNvillans miljösmarta hus!

 

Det vackra är tidlöst

Föredrar du funkis eller 60-tal, så sitter det miljösmarta framförallt under fasaden.

Golv

Ett varmt golv gör att hela rummet känns varmare och i hela huset finns vattenburen golvvärme istället för element, vilket gör att man kan sänka innertemperaturen och ändå få samma värmeupplevelse.

Trä har en naturlig isolerande förmåga, det är tåligt, vackert och ger en skön känsla, men där vi av slitskäl föredrar tuffare ytor, som i kök, hall, tvättstuga och teknikrum, ligger det sten eller klinker. Givetvis i badrummet också, där det är extra skönt med varma golv.


Taket

Ett traditionelt plåttak ser det ut som. Men det är det inte. Lika snyggt, lika gediget gjort, men mycket hållbarare, tillverkat av återvunnen aluminium. När aluminiumet oxideras bildas en naturlig hinna som skyddar mot surt nedfall, partiklar, påväxt av mossa, med mera.

Det är ingen slump att man väljer att göra båtar i aluminium - och inte att vi valt göra taket av aluminium heller. Den branta taklutningen gör att vintersnön för det mesta kasar av huset av sig självt.


Solfångare och solceller

Åsaliden har ca 40 kvadrat av de absolut mest toppmoderna solfångare som går att få tag på, för att kunna ta tillvara så mycket solvärme som möjligt i vårt solfattiga land. Dessutom 40 kvadratmeter solceller.

Lite nytänkande är vår idé att även sätta plana solceller på öst- och västfasad, för att ta tillvara även morgon och kvällssol och för att förlänga solsäsongen vår och höst.

Resultatet blir ett hus som vår, sommar och höst, genererar mer KWh än vad som förbrukas under vintern. Och vi kan då leverera hetvatten tillbaka till värmeverket. Därför kallas huset för ett plusenergihus.


Vitvaror

Huset har extremt energisnåla vitvaror, trots en utrustningsnivå över standard, då de unika vitvarorna nyttjar hetvatten från fjärrvärmesystemet.


Sedum

Taket på påbyggnaden kommer att kläs med vacker sedum, d.v.s. ett mosstak som både tar upp vatten från nederbörd, minskar avrinningen och utjämnar tempera­turen i huset. En nygammal idé som ­använts sedan urminnes tider i Småland.

Det finns mycket mer att berätta om ­huset Åsaliden för dig som vill veta, så tveka inte att kontakta oss.

Vi berättar gärna mer om möjligheterna med XNvillan

Fyll i uppgifterna nedan så kontaktar vi dig.