Drömmen om ett hus helt i trä

Här kan du läsa om David Wiktorsson och Emma Lagrelius husbyggarresa i de småländska skogarna utanför Eksjö.

Högt upp på en kulle, beklädd med skog och böljande åkermark, bara en kort färd från småländska Eksjö har David Wiktorsson och Emma Lagrelius hittat platsen att förverkliga sin husdröm på. Miljön är slående idyllisk med rödmålade hus, gärdesgårdar och utsikt över trolska skogar.

David har ett stort intresse för jakt och har spenderat mycket tid i de omkringliggande markerna och är uppvuxen bara ett lite rejälare stenkast från tomten. När idén väl bubblade upp om att köpa den 32 hektar stora fastigheten blev det ett snabbt ja från ägaren.

Huset på tomten hade stått obebott i över 15 år och hade både fuktskador och hussvamp. Så det stod klart ganska snabbt att huset behövde rivas och ersättas med något annat. David har alltid drömt om ett hus helt i trä och fritt från plast i väggarna och efter lite sökningar på nätet och inspiration från huskonton på Instagram hittade han XNvillan.

Efter det har det rullat på bra. Skisser och ritningar har gått fram och tillbaka och många beslut kring husets utformning är tagna.

- Det blir ett tvåplanhus på 175 kvadrat med träfasad. Vi vill att huset ska kännas gammalt och passa in i miljön. Det ska verkligen kännas som att det alltid har stått här, säger Emma. Ja vi har även varit och pratat med dom som gör kakelugnar, så det blir det nu, berättar David nöjt. 

- Om allt går som det ska så blir det husresning i december och förhoppningsvis inflyttning på nedervåningen till sommaren 2023. När stommen är på plats planerar vi att göra mycket av det resterande, invändiga jobbet själva, berättar David.

David kör grävmaskin till vardags, så även i startskedet har han gjort mycket av jobbet själv. I skrivande stund är grävandet i stort sett avklarat och plattan kommer påbörjas under nästa vecka.

Huset kommer på plats

Höstens arbete har rullat på bra för David och Emma. Strax efter vi besökte dem sist påbörjades arbetet med plattan och den 1 november kunde gjutningen påbörjas.

- Det har rullat på riktigt fint och plattan kom på plats utan svårigheter, berättar David.

Tidigt på morgonen en 19:e december rullade lastbilen in med de första väggblocken och lyftkranen kunde snart börja lyfta de väldiga väggblocken på plats. Men under dagen började vädrets makter sätt lite käppar i hjulen. En tjock dimma och underkylt regn drog in som skapade ett extremt halkigt väglag och en tjockt islager över hela byggarbetsplatsen.

- Vi sa det på förhand att bara det inte kommer regn så är allt lugnt, berättar David och skrattar. Men det har ändå fungerat bra, vi har bra hjälp av familjen som har kunnat hjälpa oss att få bort isen från plattan och så snart väggblocken är på plats så kan vi börja täcka med presenningar.

 När vi besöker David och Emma på husmonteringens andra morgon är första våningens väggblock på plats och arbetet pågår med att få till bjälklaget innan våning två kan lyftas på plats. Förhoppningarna är god att uppnå målet med att ha ett tätt hus till julafton.

Ett hem växer fram

Vi gjorde ett litet snabbt besök hos David och Emma för att spana in hur husbyggandet går, och här går det framåt i en rasande fart!

När vi sist besökte huset på de skogbeklädda höjderna utan för Eksjö var de i full färd med husresningen. Trots besvärlig väderlek så kom väggblocken och takstolar på plats utan större besvär och snart stod huset tätt.

Efter det har det rullat på riktigt bra, sakta men säkert börjar det lika ett hem. David och Emma har valt att göra det mesta själva, med lite hjälp från familjen. I huset träffar vi Davids pappa Lars som gärna hjälper till så mycket han kan. För stunden är det spackling som gäller.

- Ja det har ju flutit på riktigt bra under vintern. Leveranser av material har kommit som det ska och det har klaffat bra med hantverkare så inget har behövt stå och vänta. Vi har till och med kört på med övervåningen, vilket inte var tanken från början. Det skulle göras senare efter inflytt, berättar Lars.