Drömmen om ett hus helt i trä

Här kan du läsa om David Wiktorsson och Emma Lagrelius husbyggarresa i de småländska skogarna utanför Eksjö.

Högt upp på en kulle, beklädd med skog och böljande åkermark, bara en kort färd från småländska Eksjö har David Wiktorsson och Emma Lagrelius hittat platsen att förverkliga sin husdröm på. Miljön är slående idyllisk med rödmålade hus, gärdesgårdar och utsikt över trolska skogar.

David har ett stort intresse för jakt och har spenderat mycket tid i de omkringliggande markerna och är uppvuxen bara ett lite rejälare stenkast från tomten. När idén väl bubblade upp om att köpa den 32 hektar stora fastigheten blev det ett snabbt ja från ägaren.

Huset på tomten hade stått obebott i över 15 år och hade både fuktskador och hussvamp. Så det stod klart ganska snabbt att huset behövde rivas och ersättas med något annat. David har alltid drömt om ett hus helt i trä och fritt från plast i väggarna och efter lite sökningar på nätet och inspiration från huskonton på Instagram hittade han XNvillan.

Efter det har det rullat på bra. Skisser och ritningar har gått fram och tillbaka och många beslut kring husets utformning är tagna.

- Det blir ett tvåplanhus på 175 kvadrat med träfasad. Vi vill att huset ska kännas gammalt och passa in i miljön. Det ska verkligen kännas som att det alltid har stått här, säger Emma. Ja vi har även varit och pratat med dom som gör kakelugnar, så det blir det nu, berättar David nöjt. 

- Om allt går som det ska så blir det husresning i december och förhoppningsvis inflyttning på nedervåningen till sommaren 2023. När stommen är på plats planerar vi att göra mycket av det resterande, invändiga jobbet själva, berättar David.

David kör grävmaskin till vardags, så även i startskedet har han gjort mycket av jobbet själv. I skrivande stund är grävandet i stort sett avklarat och plattan kommer påbörjas under nästa vecka.