Ett hus i modern stil med en känsla av medelhavet

Följ med Johanna och Tobias när de förverkligar sin husdröm - från vision till en färdig villa i Vetlandas Himlabackarna.

Johanna och Tobias tillsammans med barnen Hannes, Leia och Noa.

Johanna och Tobias tillsammans med barnen Hannes, Leia och Noa.

- För många år sedan var vi ute och åkte bil och körde då förbi ett hus med ett modernt och ”lådigt” uttryck, putsad fasad och en riktig medelhavskänsla. Efter att ha sett det kände vi att om vi någon gång ska bygga ett hus då ska det se ut så, berättar Johanna Andersson.
Där och då föddes en vision om hur deras drömhus skulle se ut, den visionen har sedan hängt i genom åren.

Men genom byggprocessen och att huset mer och mer har blivit verklighet så har idéerna och visionen ändrats. En dröm om lite medelhavskänsla består men en hel del annan inspiration har kommit till.

- Vi har valt att köra på liggande träpanel men ändå behållit det moderna och lite fyrkantiga, berättar Johanna.

- Dock var vi noga med att det inte bara skulle bli en tråkig låda utan vi har jobbat mycket med olika utskjutande sektioner från huskroppen för att ge liv och karaktär åt huset, tillägger Tobias.

Idag bor Johanna och Tobias i en villa inte långt från platsen där deras nya hus snart står. När deras vänner valde att bygga en XNvillan på granngatan så var de inte sena med att haka på.

- Vi kände att vi ville bygga i Himlabackarna i Vetlanda och vi ville ha en tomt som inte var så jättesto, men vi var ganska sent ute så det fanns inte jättemånga tomter att välja på. Men i slutändan är nu väldigt nöjda med tomten som det blev, det är ju en fantastisk utsikt här med balkongen på baksidan så kommer det nog bli riktigt bra, säger Tobias.

Valet föll på XNvillan

- XNvillan ligger rätt i tiden med sitt sätt att bygga hus. Miljösmarta konstruktioner utan plast i väggarna. Det går i linje med våra värderingar och som vi vill att hus ska byggas. XNvillan är flexibla och ger oss mycket fria händer att rita upp huset precis som vi vill, berättar Johanna.

Paret började skissa själva hur de ville att planritningen skulle se ut. Från början var det inte alls tänkt att bli ett tvåplanshus. Men när paret inte fick ihop planritningen som de önskade så tipsade XNvillan om extra våning. Det passade också bra på tomten som inte är så stor.

Några av de saker som varit viktiga för familjen har varit att få till ordentlig hall och groventré och större garage som kan ge plats åt barnen när de ska iväg på och kommer hem ifrån idrottsaktiviteter. Det bastas också mycket i den här familjen så en bastu med dörr direkt ut i trädgården var ett måste.


Många val som ska göras

Paret tingade tomten för cirka ett år sedan och har sedan dess upplevt husbyggarprocessen som positiv, framför allt det steget de är i nu där huset ställs på plats. Med bra väder och duktiga snickare så har allt flutit på bra. Vägen fram dit känner de har varit mer känslomässigt blandad med alla val som ska göras.

- Det är så lätt att låsa fast sig vid saker. En husbyggarprocess är ju lång och mycket hinner ändras under vägen. Ett beslut som tas en dag kanske helt plötsligt inte funkar nästa dag. Var därför flexibel i dina beslut och försök se helheten. Det är också viktigt att inte fastna i vissa beslut, försök istället gå vidare med andra delar av huset så kommer det andra kännas självklart senare. Slutligen är det nog bra att inte stressa upp sig. Det är lätt att bli uppjagad med alla val som ska göras, med det är bättre att låta det ta lite extra tid så blir det bättre i slutändan, tipsar Tobias.


När blir det inflyttning?

Som det ser ut nu så blir det inflyttning i slutet av november eller början av december. Till jul ska de definitivt vara på plats. Det är här jag ska steka köttbullar, säger Tobias.