Familjen Dahlskog hittade äntligen den rätta platsen

Högt beläget i det nya bostadsområdet Himlabacken i Vetlanda ligger den nya tomten där familjen Dahlskog ska förverkliga sin dröm.

- Här ungefär kommer garageinfarten börja och där vid elskåpet tar tomten slut, berättar Christoffer och stegar upp avståndet fram till tomtgränsen. Familjen kan redan nu se huset framför sig och det märks att de har lagt mycket tankearbete på hur de bäst ska nyttja ytan.

Familjen Dahlskog bor för närvarande i ett mindre enplanshus i ett villakvarter som också var deras första.
- Jag är uppväxt i huset och fick ta över det från mina föräldrar så jag har inte bott på någon annan plats. Men vi har länge letat efter ett nytt hus med mer yta och bättre planlösning, berättar Christoffer. När tomterna släpptes i Himlabacken kände vi att det vore spännande att bygga vårt eget hus precis som vi vill ha det. 

- Vi tog kontakt med XNvillan som vi visste bygger hus på det sättet som vi vill - miljösmart och med låg energiförbrukning. Och med tanke på de stigande energikostnaderna kändes det som en självklarhet att bygga på det sättet, berättar Susanna.

En skiss på ett papper blev starten

Christoffer och Susanna satte sig ner själva och började rita upp en planritning. Resultatet blev en enplansvilla på ca 170 kvm i vinkel med ett tillbyggt garage med loft. Tillsammans med en av XNvillans arkitekter tog de sedan fram en färdig planritning.

- I princip allt det vi hade ritat själva gick att genomföra och arkitekten hjälpte oss med de sista pusselbitarna och några smarta förändringar som gav oss en bättre planlösning. Det var förvånansvärt smidigt att förvandla vår egna skiss till en färdig ritning!

På besök i fabriken

Strax utanför Falkenberg ligger vår husfabrik, Becohus där alla våra hus tillverkas. Christoffer Dahlskog fick möjligheten att åka dit och se sitt hus byggas upp.

Christoffer går runt tillsammans med Martin från XNvillan och följer hur de olika sektionerna tillverkas. 

- Nu när jag ser våra väggar slås man verkligen av hur tjocka de är! Och extra kul att få se när de fyller väggarna med cellulosa via små hål i väggen.

Christoffer inspekterar en av väggarna och passar på att komma med några sista småjusteringar.

Christoffer inspekterar en av väggarna och passar på att komma med några sista småjusteringar.

- Det märks att de har lång erfarenhet av att bygga hus. Kul att se hur noggranna de är och att de är måna om att göra ett bra jobb. Att bygga ett nytt hus är ett stort projekt och för mig är det viktigt att vara involverad i alla delar av processen. Ska bli spännande att se när de här delarna kommer på plats. De närmsta dagarna gjuts plattan och sedan är det inte långt kvar till stomresningen!

Dags för husresning

Tidigt på morgonen rullar den första lastbilen in till Himlabackarna och fram till plattan där stommen ska resas. Christoffer är på plats tillsammans med Martin från XNvillan för att ta emot teamet som ska montera stommen och de kör snabbt igång när lastbilen öppnat upp gaveln för att lasta av.

- Vi blev förvånade hur fort det gick att resa stommen! Lastbilarna avlöste varandra och det var faktiskt oväntat lite som strulade. Berättar Christoffer efter att stommen är på plats. 

Under resningen kom det en del regn men Christoffer och byggarna var aldrig oroliga.

- Eftersom det inte är någon plast i väggarna torkar stommen upp fort så det kändes aldrig oroligt. Och det gick så fort att få huset vädertätt, vilket är viktigt. Det är häftigt att se huset växa fram. Vi har ju hittills bara sett det på en ritning och haft en tanke om hur det kommer bli!

 

Har kan du se en timelapse av hela husresningen. Scrolla du lite till hittar du den långa filmen.