Familjen Wiming och Villa Windros - hur gick det sen?

Bland de första kunderna som vi byggde hus åt var familjen Wiming i Norrtälje. En vackert putsad tvåplansvilla med ett idylliskt läge som vi nu återvänder till för att ta reda på hur det har varit att bo i en XNvilla.

-Vi ville inte bo i en gummistövel, vi ville ha väggar som andas. 
Så börjar samtalet med David Wiming, som tillsammans med sin fru Mari och övriga familjemedlemmar blev en av våra första kunder strax efter uppstarten.
-Det var medan vi arbetade som volontärer i Malawi i Afrika som min mor berättade att hon funnit den perfekta tomten för både vårt- och min systers hus. Det kändes overkligt, men vi ritade vårt hus därifrån, från en annan sida av planeten. David hade arbetat som byggnadsritare, medan svärfar var arkitekt. Tillsammans kunde de visualisera det hus som familjen behövde och sedan presenterades planerna för olika husfabrikanter.

-När Patrik och Martin kontaktade oss var vi ungefär en vecka ifrån att låsa kontrakt med en större firma, men det nystartade XNvillan samarbetade med andra, större aktörer med erfarenhet, så vårt samlade intryck var att vi bara fick alla fördelar. Överlag gick bygget bra och uppstod det några frågor var XNvillan måna om oss, och det var inte rädda för att jobba. Det blev så tydligt att de tog ansvar när det uppstod frågor under byggtiden.

–Jag skulle bygga hus med dem igen, inflikar Davids fru Mari.
–Stora projekt har man med folk som man kan kommunicera med. Och kundkommunikation är faktiskt deras esse, menar David.

Bild från när huset var nybyggt. Villa Windros är en pampig villa på 349kvm och 12 rum uppfört 2010.

Vacker höstbild från 2022 och mycket är sig likt sedan huset byggdes.

Det blev ett stort hus, skräddarsytt för generationsboende och uppdelat i två delar som ur brandsynpunkt är separata av varandra. Där finns även separata ventilationssystem av typen FTX som tar tillvara och återför värmen till de boende. Trots en mängd ljusinsläpp upplever David och Mari inget drag, utan golvvärmen genom bergvärme ger en jämn och behaglig temperatur i hela huset.

Parets tid i Malawi skapade även ett intresse för beredskap, och huset skulle klara strömlöshet. Detta testades i praktiken 2019 då stormen Alfrida fällde en halv miljon kubikmeter skog i Stockholm och Uppsala län. Husets organiska isolering sattes på prov och kunde utjämna temperatur- och fuktskillnader, medan en kakelugn hjälpte till med uppvärmningen. Total elförbrukning för huset på 349kvm var förra året 15 157kwh varav uppvärmning och varmvatten stod för knappt 9 000kwh eller 25kwh/kvm och år. Mindre än hälften av de krav de ville uppnå. För att jämföra var kravet vid nybyggnation 55kwh/kvm för värme o varmvatten för en standardvilla.

Och för XNvillans del innebar det här projektet att vi fick möjligheten att bygga ett hus för systern på tomten intill samt ett för en granne rakt över vägen. Tre hus i samma område, en viktig start för vår framtida resa!