Från skiss till färdig XNvilla

Husägaren Tessan Gunnersten berättar om upplevelsen i att vara med från skiss till färdig XNvilla. "Att se huset växa fram på ett par dagar var överväldigande".

Att få bygga sitt alldeles egna hus är väl en dröm som många bär på. Vi hade några år tidigare hittat tomten med stort T som låg ett stenkast från havet och omgiven av underbara promenadstråk. Efter en hyllmeter av huskataloger hittade vi XNvillan på nätet av en ren slump. Inget hade tidigare känts helt rätt men efter kontakt med Martin Erixon föll plötsligt alla bitar på plats. Våran egenhändigt ihopritade skiss på ett hus speciellt anpassat efter våra behov och önskemål blev så äntligen uppritat och prissatt. Några revisioner senare var allt perfekt och kontraktet skrevs på.

Överväldigande känsla
När grunden tog form började äventyret på riktigt! Husstommen kom i början av januari och de flygande sektionerna väckte stor nyfikenhet i området. Att se huset växa fram på ett par dagar var överväldigande! Där var ju köket och vardagsrummet med sina vackra vyer ner mot fiskeläget. Där var ju arbetsytan och takterrassen och det underbara ljuset! Där var ju det väl tilltagna badrummet samt den efterlängtade hundduschen i luftslussen.

Äkta livskvalitet
Bygget var som ett lyckorus! Allt gick väldigt fort och smidigt. Huset var vädertätt på tre dagar, alla innerväggar uppsatta på två och rörmokarna och elektrikerna flyttade in med all sin utrustning. Det var full aktivitet, överallt. Dagarna flög förbi och i slutet av april kom äntligen dagen då vi kunde flytta in. Ingen kunde riktigt förstå hur det kunnat gå så fort, men in kom vi. Efter den långa planeringsfasen och den korta byggperioden kunde vi nu påbörja den underbara tiden av att bara bo i paradiset och njuta av det väl genomtänkta och grundligt byggda huset. Det är äkta livskvalitet det!

Intervju med husägaren Tessan Gunnersten

Vad fick er att välja XNvillan?
Det var kombinationen av de smarta byggmaterialen, miljötänket, det humana priset samt flexibiliteten i materialvalen. Vi kunde själva välja till eller bort inredningen precis som vi ville, utan extra kostnader, och det är tämligen ovanligt hos de svenska hustillverkarna.

Vad rekommenderar ni andra med husbyggarplaner?
Att vänta med att välja hus tills man har tomt. Då kan man anpassa exakt efter förutsättningarna på plats och det gör en enorm skillnad. Sedan måste man våga utmana, både sig själv och byggaren. Det finns otroligt många smarta lösningar idag och det finns ingen ursäkt att inte bygga klimatsmart längre.

Hur upplever ni huset?
Det är otroligt tyst! De tjocka råspontväggarna ger en stabil känsla, samtidigt som de stora fönstren bjuder på ett underbart ljus i hela huset. Det är väldigt värmetrögt och ger oss precis det vi var ute efter – det är kort och gott vårat drömhus!