Åsaliden - en av Sveriges första Plusenergihusvillor

I samarbete med Växjö Energi var vi med och skapade Sveriges första Plusenergihusvilla. Huset finns på Åsaliden i Växjö och är ett 180 kvadratmeter trivsamt trähus, modernt, men i gammal stil. Vid första anblicken. Låt oss titta närmare.

Åsaliden är en traditionell mangårdsbyggnad med faluröd panel och vita knutar. Här är varje detalj, från grund till nock, genomtänkt, för att vara så miljösmart som möjligt. Åsaliden är ett miljösmart typhus. Jo, det är sant! Det bästa vi har kunnat klura ut, till en vettig ekonomi. Ett zero-carbone och plusenergihus.

 


Den ekonomiska grunden

Vi vet idag att konventionella material oftare används av ekonomiska skäl, än av miljö- och hållbarhetsskäl. Med vår lösning når vi en vettig ekonomi, men får ett hus som är vackert, miljövänligt, hälsosamt - och hållbart över tid. Allt materal kommer från leverantörer i närområdet. Det är också bra miljöekonomi.

Husgrunden

Grunden är förenklat en betongram, dräne­rad med grus och fylld med den ekologiska markisoleringen Hasopor. Ett slags lite sega kulor av återvinnet, skummat glas, som är kapillärbrytande, långlivade och återvinningsbara. Isoleringen är lättbearbetad. Den hälls helt enkelt på plats och kulorna packas sedan något. Den något högre kostnaden för materialet, vinner man tillbaka i arbetstid, jämfört med konventionell cellplast (en slags frigolit), som behöver skäras, fogas och skarvas för att passa.

Ventilation och värme

Den kluriga ventilationen styrs av närvaron av människor i huset. Sensorer mäter hur många som är hemma samt koldioxidhalten i luften. Man kan enkelt säga att ventilationen ökar ju fler som är hemma samtidigt.

När huset sedan är tomt, går ventilationen ner i grundläge, vilket sparar både el och värme. Ventilationsaggregatet är försett med den effektivaste värmeväxlare som finns på marknaden idag. Det betyder att värmen i frånluften återvinns optimalt.
Ventilationen i kombination med det optimerade värmesystemet kan användas med en mångfald miljösmarta värmekällor, till exempel fjärrvärme, solfångare, bergvärme eller vattenmantlad kamin. gör att huset alltid har frisk luft och skön värme, men samtidigt inte spiller minsta KWh i onödan.

Värmecirkulationssystemet är lika intelligent som ventilationen och håller inte bara rätt temperatur utan optimerar också automatiskt vilken värmekälla som för stunden är mest ekonomisk/effektiv.

Väggar

I ett hus med äkta trästomme tar vi tillvara en mycket gammal svensk tradition. Trä isolerar helt naturligt. Med vår moderna kunskap om hur köldbryggor ellimineras, tillsammans med en miljö och människovänli isolering av antingen återvunnet tidningsapper ­el­ler­ ren fårull, får vi en riktigt skön, varm vägg, som de frostigaste vindar inte rår på. ­Ytterpanelen är från Nybroföretaget Bitus, tryckimpregnerad med linolja och färgpigment och extremt hållbar i för­hållande till målat virke.