Hustänk förr och nu

Tänk dig känslan av att kliva in i ett riktigt gediget gammalt hus. Naturliga material som sten och trä har åldrats vackert med huset och ger det en alldeles särskild charm.

Det känns som huset alltid har funnits. Det är vackert placerat på tomten, känns tryggt och hemtrevligt. Doften av såpa och kanske nybryggt kaffe och hembakt pepparkaka finns i luften, för att den som bor där har nog ro i skälen för att ta sig tid med sådant. Brasan sprakar i vardagsrummet och det känns bara lugnt och hemtrevligt.

Tänk dig sedan att du upptäcker att köket är helt modernt. Fast det inte såg ut så vid första ögonkastet. Att det finns golvvärme i det stilfulla badrummet, fastän den gamla viktorianska inredningen signalerar något annat. Att kaminen i vardagsrummet är vattenmantlad, så att all myseldning blir miljösmart ickefossil tillskottsvärme och bidrar till ekonomisk uppvärmning av huset. Särskilt vintertid.

Intelligent styrning

Att ventilationen är styrd och filtrerad, så att luften alltid är fräsch och fri från pollen eller andra föroreningar som kan vara skadliga för allergiker, men ändå tar tillvara på värmen i utluften. Diskmaskinen, torkskåpet och tvättmaskinen går dessutom på fjärrvärme. Kanske hade du blivit lite förvånad om vi hade tagit med dig till det väl dolda teknikrummet och hade berättat att du just nu är i ett Zero-CO2 och plusenergihus som har möjlighet att generera värme i retur till värmeverket.

I rummet finns exempelvis intelligent styrning av värmesystem, larm, elcentral, övervakning av solceller, luft- och vattencirkulation. Kanske finns här hypersnabbt bredband, och smart elektronik för automatisk styrning av ljus och ljudsystem i hela huset, om du som beställt huset är teknikintresserad.

Är du en person som gillar det långsiktiga? Som har hjärta för både det vackra och det funktionella? Föredrar du naturliga material, när de inte ger avkall på energisnålt och ­bekvämt. 

Återvinningsbara material

Vi har tagit vara på det bästa i gammal svensk husbyggartradition. Och lagt all vår kraft och kunskap i att sålla fram de smartaste tekniska och materialmässiga lösningarna som finns idag, för att ditt hus ska bli både vackert, skönt att bo i - och miljövänligt. Vi bygger hus som håller värdet. Som ­håller länge. Och som om de behöver rivas, är byggt av återvinningsbara material, som exempelvis trä, sten och glas. Tänk om vi i Småland vore först med att bygga sådana här hus!

Vi tror inte på en mörk framtid. Vi tror den är grön. Låter det som ett hustänk som passar?

Välkommen till XNvillans miljösmarta hus!