Villa Östlund
Villa Östlund
Villa Östlund

Villa Östlund

De handlar ekologisk mat och använder miljömärkta produkter. Därför ville de också bo i ett hus som följer deras röda livstråd. XNvillans passivhus blev därför det självklara valet för Linda Ålevik och Andreas Östlund i Sigtuna.

Det man slås av när man kliver in genom dörren till familjens tvåvåningshus är den starka dominansen av glas. En stor glasvägg skärmar av vardagsrummet, räcket på ovanvåningen är i glas, liksom räcket runt balkongen. Sedan stora glaspartier med utsikt över Mälaren.
– Inredningsarkitekten vi anlitade tyckte det skulle passa med mycket glas, och vi är nöjda med resultatet, säger Linda och Andreas om sitt lite speciella hus, som de själva beskriver som en ” skokartong” med öppet från golv till tak i ena delen.

Högteknologiska lösningar
Det ögat också lägger märke till är det slipade betonggolvet som täcker hela nedervåningen, medan det ligger ett naturligt ekgolv på ovanvåningen.
– Fast i vårt Master Bedroom och Dressingroom har vi heltäckningsmatta för att det ska kännas varmare om fötterna.
I taket och väggarna finns de ”osynliga” högtalarna infällda och många blir förvånade när det plötsligt hörs musik. Till de högteknologiska lösningarna hör också KNX-systemet, där de med hjälp av mobiltelefon eller surfplatta kan styra ljud, ljus och all motorelektronik i huset, exempelvis stereon, markiserna och persiennerna. 
Andreas visar solcellerna som sitter på taket.
– Vi har byggt huset så energieffektivt det bara går och vår totala energiförbrukning för uppvärmning och varmvatten är endast cirka 4 000 kilowattimmar per år. Det är mindre än vad vår solcellsanläggning producerar och därför blir huset faktiskt ett noll-energihus, berättar han.

Kände till XNvillan sen tidigare
Tillsammans med sjuåriga dottern Lowina bodde de tidigare i lägenhet i Bromma. Att bygga hus har funnits i bakhuvudet i flera år. Det var i mitten av 2012 som de bestämde sig, efter att ha sett tomten i Sigtuna som var till salu.
– Eftersom vi ville ha ett ekologiskt passivhus som stämde överens med våra övriga värderingar, tittade vi ganska omgående på XNvillan. Vi hade tidigare varit inne i ett hus de byggt på Gotland och fastnat för både material och byggnadsstil. Vi lyssnade även med de större husföretagen men där kände vi direkt att det var svårt att få något utöver deras standardlösningar. XNvillan hade både flexibiliteten och det ekologiska byggandet, vilket tilltalade oss, berättar Linda.
– Vi köpte direkt deras diffusionsöppna lösning eftersom det ger en jämn luftfuktighet på 40-60 procent året runt. Vi har märkt att det ger ett mycket bättre inomhusklimat, inflikar Andreas.
Han berättar vidare att de ritade mycket själva för att få huset som de ville ha det.
– Vi bollade idéer fram och tillbaka med XNvillan, efter ett tag kändes det som vi hittat rätt. XNvillan var väldigt engagerade och de hade en bra samarbetspartner i Sörmlands Bygg. I ett sådant här stort projekt blir det alltid en del småsaker som går fel, det rättade de till utan vi behövde tjafsa om det. Vi är mycket nöjda.

Husfakta

  • Typ 2-plan
  • Boarea 168 m²
  • Stil Modern
  • Byggarea 119 m²
  • Antal rum 7 rum och kök

Inspireras av det här husets egna utseende och inredning. Val av kök, badrumsinredning, tak, foder. Det är detaljerna som gör ditt XNvillan-hus unikt!

Liknande hus

Vill du se fler hus som påminner om det här? Nedan ser du exempel på liknande hus, alla med sin egen personliga utformning efter kundens önskemål.

Att bygga ett XNvillan

Från idé till inflyttning

Boka ett möte

Prata husdrömmar med oss

Vår inspirationskatalog

Vår inspirationskatalog

Inspireras av våra tidigare projekt! Kanske finner du inspiration i val av hustyp, miljösmarta funktioner eller inredning som skulle passa just ditt drömboende?

Läs mer