Villa Sölvinger
Villa Sölvinger
Villa Sölvinger

Villa Sölvinger

De ville inte bo i en ”plastpåse”, utan i ett hus som andades. XNvillans miljösmarta lösningar passade som handen i handsken när Hanna och Carl-Henrik Sölvinger skulle bygga sitt eget hus på landet utanför småländska Ljungbyholm. Ett hus där smutstvätten alltid hamnar där den ska…

Deras en- och enhalvplanshus i XNvillans Classic-modell ligger vackert omgärdat av öppen åkermark. Från köksbordet kan de se ståtliga älgar och många andra av skogens djur löpa över ängarna. Ett vackert skådespel, och det är så här paret Sölvinger har drömt om att bo – med naturen in på knutarna. Fast när det är vinter och blåsigt är det inte lika roligt att bo så här, säger Carl-Henrik och skrattar.

Värderingar överensstämde 
De är en yngre barnfamilj, barnen är fem och tre år gamla, som började leta efter sitt drömhus för flera år sedan.
– Vi tittade på flera befintliga hus, men det var aldrig något som riktigt stämde. I stället började de överväga alternativet att stycka av en tomt och bygga själva.
Efter ett tag hittade de tomten där de ville bo och via en husblogg fann de XNvillan.
– Det som stack ut hos dem var att de profilerade sig med miljösmarta hus och hade värderingar kring byggnation som stämde överrens med våra. Deras naturliga byggmaterial, exempelvis cellulosa som isolering, tilltalade oss. Vi ville ha ett hus som andades, och där de naturliga materialen bidrog till ett behagligt klimat. På köpet skulle vi också få låga driftskostnader. Ett annat kriterium för oss var att huset utseendemässigt skulle passa in i den lantliga miljön men att insidan skulle genomsyras av modern och energieffektiv teknik.

Skapat egna finesser 
De såg det också som en fördel att XNvillan var ett mindre bolag, det kändes som att det då var lättare att diskutera olika lösningar och förändringar. Familjen ville till exempel flytta på dörrar och fönster för att kunna anpassa sin uteplats till kvällssolen, samt ändra på trappan till övervåningen. Sedan har de också skapat sina egna finesser, exempelvis ett tvättnedkast, platsbyggt svalt skafferi i köket, samt massor med förvaring, bland annat under trappan.
– Både barnens och vårt sovrum ligger på övervåningen. Därför är det ganska bekvämt att bara stoppa smutstvätten i nedkastet så den hamnar i tvättstugan, särskilt nu när vi pottränar hemma. XNvillan har hjälpt oss att skapa det hus vi ville ha och som stämmer överrens med våra värderingar om en sund miljö.

Husfakta

  • Typ XNvilla B180 15-plan
  • Boarea 178 m²
  • Stil Classic
  • Byggarea 113 m²
  • Antal rum 7 rum och kök

Inspireras av det här husets egna utseende och inredning. Val av kök, badrumsinredning, tak, foder. Det är detaljerna som gör ditt XNvillan-hus unikt!

Liknande hus

Vill du se fler hus som påminner om det här? Nedan ser du exempel på liknande hus, alla med sin egen personliga utformning efter kundens önskemål.

Att bygga ett XNvillan

Från idé till inflyttning

Boka ett möte

Prata husdrömmar med oss

Vår inspirationskatalog

Vår inspirationskatalog

Inspireras av våra tidigare projekt! Kanske finner du inspiration i val av hustyp, miljösmarta funktioner eller inredning som skulle passa just ditt drömboende?

Läs mer