Villa Ekologi à la carte
Villa Ekologi à la carte
Villa Ekologi à la carte

Villa Ekologi à la carte

Sara och Marcus enplanshus sticker ut med sitt vackra sedumtak. Det speglar också familjens etiska värderingar om hållbar utveckling. Miljömedvetenhet och flexibilitet var nyckelord när de skulle bygga sitt drömhus.

Paret har sina rötter i Höör men arbetar i Malmö och Lund. Under några år bodde de i lägenhet i Malmö. Tills de bestämde sig för att bli ”återvändare”.
– Först tittade vi på befintliga hus, vi ville gärna ha något i gammaldags stil från 20-talet. Men något sådant hus hittade vi inte, däremot den här tomten som ligger vackert intill skogen med cykelväg in till Höör. Eftersom vi vill bo nära naturen passade den oss utmärkt, säger Sara Landqvist.

Speciell tomt
Sedan kom nästa steg, att välja huset som de skulle bygga. Paret pratade med en del stora husfabrikanter och redogjorde för vad de ville ha, framförallt poängterade de att de ville ha ett hus byggt med ekologisk prägel.
– Vi ville till exempel inte ha plastfolie som fuktspärr. Men vi upplevde att många av de vi pratade med inte riktigt förstod våra krav. Ett ekologiskt hus handlar inte bara om värderingar, det ger också en bättre boendemiljö.
De googlade och hittade till slut XNvillan.
– Där kände vi att de delade vår filosofi. Deras lösningar med cellulosa som isolering och råspont i stället för byggskivor tilltalade oss, liksom att ersätta plastfolien med en ångbroms. Eftersom vår tomt var lite speciell krävdes det en planlösning där vi både hade ingången till huset och utgången till gräsmattan på samma sida. Där visade de väldigt stor flexibilitet för att vi skulle kunna få den lösning som passade oss, utan att det kostade en massa pengar.

Sedumtak prioriterat
Enplanshuset i knäckt vinkel som paret bor i tillsammans med tvåårige Noa har fyra rum och kök. Boendeytan är 168 kvm med öppen planlösning, samt stora glaspartier ut mot den vackra skogen. Paret prioriterade också ett sedumtak, som de tycker harmonerar deras egna värderingar och som smälter ihop med den intilliggande naturen. Dessutom har det sina praktiska fördelar.
– Grästaket suger upp mycket av vattnet och avlastar därmed dagvattensystemet. Sedan fungerar det ungefär som en mössa på huvudet. När det är kallt isolerar det huset från kylan, när det är varmt skyddar det mot värmen så att vi får svalare inomhus. Paret kände sig bekväma med att XNvillan är ett litet företag, där det var enkelt att diskutera sig fram till flexibla lösningar.
– Nu har vi fått vårt drömhus, precis som vi vill ha det.

Husfakta

  • Typ 1-plan
  • Boarea 167 m²
  • Stil Classic
  • Byggarea 200 m²
  • Antal rum 7 rum och kök

Inspireras av det här husets egna utseende och inredning. Val av kök, badrumsinredning, tak, foder. Det är detaljerna som gör ditt XNvillan-hus unikt!

Liknande hus

Vill du se fler hus som påminner om det här? Nedan ser du exempel på liknande hus, alla med sin egen personliga utformning efter kundens önskemål.

Att bygga ett XNvillan

Från idé till inflyttning

Boka ett möte

Prata husdrömmar med oss

Vår inspirationskatalog

Vår inspirationskatalog

Inspireras av våra tidigare projekt! Kanske finner du inspiration i val av hustyp, miljösmarta funktioner eller inredning som skulle passa just ditt drömboende?

Läs mer